Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                            


EFES HÍREK - 2024. JÚNIUS

 Az első vállalkozás átruházás a munkavállalóknak
 Írországban

Nagy-Britannia és Németország után itt a harmadik európai ország. Írországban is bejelentették az első ESOP/EOT típusú vállalkozás átruházást.

Az ESOP-mechanizmust 1974 óta széles körben alkalmazzák az Egyesült Államokban. 2014-ben az Egyesült Királyság bevezette az EOT-mechanizmust, ami egyfajta egyszerűsített ESOP.

Ezek a kollektív munkavállalói tulajdonlási mechanizmusok lehetővé teszik a vállalat tulajdonjogának eladását a munkavállalóknak anélkül, hogy egy fillért is ki kellene fizetniük a saját zsebükből.

Most Írország követte a példát:

A Wolfgang Digital lett az első ír tulajdonú vállalat, amely egy Employee Ownership Trust (EOT, munkavállalóitulajdon-kezelő) révén munkavállalói tulajdonba került.

A Wolfgang Digital marketingcéget Alan Coleman alapította 2007-ben, és jelenleg 70 főt foglalkoztat.

A "Wolfgang Talent Trust" megszerezte a Wolfgang Digital részvényeinek 25%-át, és minden olyan munkavállaló, aki több mint 12 hónapja dolgozik az ügynökségnél, a tulajdonkezelő "partnerévé" vált. Ez lehetővé teszi számukra, hogy beleszóljanak az ügynökség vezetésébe, miközben háromhavonta részesedést kapnak a nyereségből. A nyereség egy részét továbbá minden évben a tuladonkezelő jövőbeni részvényvásárlásainak finanszírozására fordítják, amely a tervek szerint 10 éven belül többségi tulajdonos lesz.

A vállalkozáson belül minden csapat választott egy képviselőt, aki a Wolfgang Digital bármely döntéshozójához eljuttathatja meglátásait és ötleteit. A munkavállalók képviselői közülük választják meg a tulajdonkezelői tanács tagjait, akik a tulajdonkezelő nevében a végső döntéshozók lesznek.

Bővebben a Wolfgang Digital-ről és az új Wolfgang Talent Trust-ról

Sajtófigyelő
2024 májusában hónapban 31 figyelemre méltó cikket találtunk 9 országból: Bulgária, Kanada, Finnország, Franciaország, Írország, Olaszország, Románia, Egyesült Királyság, Egyesült Államok.
Bulgaria: Employee share ownership is attracting increasing interest in Bulgaria.
Canada: Looking forward to a first “made in Canada” Employee Ownership Trust.
Finland: The popularity of Finnish "personnel funds" has increased in recent years.
France: New employee share plans for Voltalia, for Société Générale, for Engie, for Bel, for Ipsen, for Tournaire. Employees of the Morassuti printing works are trying to take over their business by creating a workers' coop.
Ireland: Wolfgang Digital Becomes the First Irish Employee Ownership Trust
Italy: The CFI is the financial body established by the Marcora Law in 1986; in 2023, 10 worker buyout projects were supported. Misery of philosophy.
Romania: Employee share ownership is attracting increasing interest in Romania.
UK: Valloop Exchange platform is digitising the transition to employee ownership.
Thanks to the Employee Ownership Trust formula, one or two new SMEs are transferred to their employees every day. This month, among others, the case of: Wildfire Technology, Tops Day Nurseries, T&N Gilmartin Construction, Parkhouse Bell Recruitment, Plus Finance, Babel Public Relation, Veterinary PR, Planet Logistics. RM˛ presents the reasons to consider an all employee Share Incentive Plan.
USA: Private Equity: KKR is embarking on an ambitious plan to take its employee ownership program worldwide. Why employee-owned companies make sense in manufacturing.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2024/May.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000


































































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.