Subscribe  /  Unsubscribe  /  Membership                                            


EFES NEWSLETTER - MEI 2024

Eerste bedrijfsoverdracht aan werknemers in Duitsland

De eerste ESOP/EOT-achtige bedrijfsoverdracht aan werknemers is gemeld in Duitsland.

Het ESOP-mechanisme wordt sinds 1974 uitgebreid gebruikt in de VS. In 2014 introduceerde het Verenigd Koninkrijk het EOT-mechanisme, een soort vereenvoudigd ESOP. Deze mechanismen maken het mogelijk om de eigendom van een bedrijf te verkopen aan werknemers zonder dat ze daarvoor een cent uit eigen zak hoeven te betalen.

 

Nu heeft Duitsland dit voorbeeld gevolgd:

Klaus Eberhardt en Marke Goerke richtten in 1996 het IT-bedrijf Iteratec op. In 2018 kondigden de oprichters aan dat ze met pensioen gingen. Op dat moment had het bedrijf bijna 400 mensen in dienst en een eigen vermogen van bijna € 10 miljoen.
De oprichters stelden voor om een holding op te richten die op haar beurt eigenaar zou worden van het bedrijf namens alle werknemers. Hiervoor werd in 2018 de coöperatieve vennootschap Iteratec-Nurdemteam opgericht. De naam van de coöperatieve weerspiegelde de wens van de oprichters om hun bedrijf ‘alleen aan het team’ van werknemers te verkopen (in het Duits ‘nur dem Team’).
In 2019 verkochten de oprichters een eerste belang van 49% in het bedrijf aan de holding van de werknemers. Zij verstrekten de nodige financiering om dat te doen. De lening wordt in de daaropvolgende jaren terugbetaald via het 49% aandeel van de coöperatieve in de winst van het bedrijf.
In 2024 bereiden we ons voor op de verkoop van de overige 51% van het bedrijf aan de holding, net als bij de eerste tranche. Het uiteindelijke doel is om de verkoop aan de werknemers in 2027 af te ronden.

Concluderend kunnen we stellen dat de fasen die we bij Iteratec hebben waargenomen erg lijken op de fasen die typisch zijn voor de ESOP/EOT-mechanismen die wereldwijd gemeengoed aan het worden zijn.

Dat kunnen we hier ook doen!

Zie Iteratec en het Iteratec-Nurdemteam om meer informatie

Persoverzicht
Een selectie van 28 opmerkelijke artikelen in 11 landen in april 2024: Canada, Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Noorwegen, Slovenië, VK, VS, Zuid-Afrika.
Canada: Looking forward to a first Employee Ownership Trust “made in Canada”.
Czechia: An inventory of the legislation for employee share ownership.
Germany: The results of the new legislation are not yet there.
France: Employee share ownership has declined for the twelfth year in a row. Cocorico for TotalEnergies. Business transfer to employees for Bousquié.
Ireland: Sinn Féin in favor of employee ownership for business transfers.
Italy: New employee share plan for ENI.
Norway: A new report from Menon Economics concludes that employee-owned businesses are a strong ownership model with many advantages.
Slovenia: Two bills are in preparation.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the case of: Cofficient IT, Associated Architects, EDC Air Compressors, DITT Construction, Industry Club Recruitment, 7N Architects, CPC Construction Management, BullsEye car parts and accessories, Liberty Leasing.
USA: Employee ownership trusts are one of the fastest growing forms of employee ownership in the US, following the pattern of the UK.
South Africa: Employee share plans have gained ground in recent years.

The full press review is available on:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2024/April.htm 

 


Your support

Why?
Amount in Euro:



A political roadmap for employee ownership in Europe

The EFES needs more members. Download the EFES membership form

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribution: 200.000


























































   With best regards

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
FEAS - FEDERATION EUROPEENNE DE L'ACTIONNARIAT SALARIE
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee share ownership and participation in Europe.