Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                            


EFES HÍREK - 2024. MÁJUS

Az első vállalat átadása a munkavállalóknak Németországban

Németországban megtörtént az első vállalat ESOP/EOT típusú átruházása a munkavállalók részére.

Az ESOP-mechanizmust 1974 óta széles körben alkalmazzák az Egyesült Államokban. 2014-ben az Egyesült Királyság bevezette az EOT-mechanizmust, ami egyfajta egyszerűsített ESOP. Ezek a mechanizmusok lehetővé teszik a vállalat tulajdonjogának eladását a munkavállalóknak anélkül, hogy egy fillért is ki kellene fizetniük a saját zsebükből.

 

Most Németország követte a példát:

Klaus Eberhardt és Marke Goerke 1996-ban alapították meg az Iteratec informatikai vállalatot. 2018-ban az alapítók bejelentették, hogy nyugdíjba vonulnak. Akkoriban a vállalat közel 400 embert foglalkoztatott, és közel 10 millió eurós saját tőkével rendelkezett.
Az alapítók azt javasolták, hogy hozzanak létre egy holdingtársaságot, amely az összes munkavállaló nevében tulajdonosa lenne a vállalatnak. Erre a célra jött létre az Iteratec-Nurdemteam szövetkezet 2018-ban. A szövetkezet neve az alapítók azon szándékát tükrözte, hogy vállalatukat „csak a dolgozók csapatának” (németül „nur dem Team”) adják el.
2019-ben az alapítók eladták a vállalat első 49%-os részesedését a munkavállalók holdingjának. A szükséges finanszírozást ők biztosították. A következő években a kölcsönt a vállalat nyereségének 49%-os részesedéséből kell visszafizetnie a szövetkezetnek.
2024-ben a vállalat fennmaradó 51%-ának eladására készülünk, ahogyan azt az első részlet esetében is tettük. A végső cél az, hogy 2027-re befejeződjön az eladás a munkavállalók részére.

Összefoglalva, az Iteratecnél megfigyelt szakaszok nagyon hasonlóak azokhoz, amelyek a világszerte elterjedőben lévő ESOP/EOT mechanizmusokat jellemzik.

Ezt itt is megtehetjük!

További információért érdeklődjön az Iteratec-nél és az Iteratec-Nurdemteam-nél.

Sajtófigyelő
2024 áprilisában hónapban 28 figyelemre méltó cikket találtunk 11 országból: Kanada, Csehország, Németország, Franciaország, Írország, Olaszország, Norvégia, Szlovénia, Egyesült Királyság, USA, Dél-Afrika.
Canada: Looking forward to a first Employee Ownership Trust “made in Canada”.
Czechia: An inventory of the legislation for employee share ownership.
Germany: The results of the new legislation are not yet there.
France: Employee share ownership has declined for the twelfth year in a row. Cocorico for TotalEnergies. Business transfer to employees for Bousquié.
Ireland: Sinn Féin in favor of employee ownership for business transfers.
Italy: New employee share plan for ENI.
Norway: A new report from Menon Economics concludes that employee-owned businesses are a strong ownership model with many advantages.
Slovenia: Two bills are in preparation.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the case of: Cofficient IT, Associated Architects, EDC Air Compressors, DITT Construction, Industry Club Recruitment, 7N Architects, CPC Construction Management, BullsEye car parts and accessories, Liberty Leasing.
USA: Employee ownership trusts are one of the fastest growing forms of employee ownership in the US, following the pattern of the UK.
South Africa: Employee share plans have gained ground in recent years.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2024/April.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000































































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.