Subscribe  /  Unsubscribe  /  Membership                                            


EFES NEWSLETTER - OKTOBER 202

 Verkeerde informatie in Nederland

De Universiteit Nijmegen heeft meer dan veertig jaar lang een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van het concept en een doctrine van 'financiële werknemersparticipatie'. Vandaag is Nederland echter zo ongeveer het enige land waar dit nog een  onderwerp van publiek debat blijft.

Een paar weken geleden informeerde de nieuwe Staatssecretaris Fiscaliteit, de heer Folkert Idsinga, het parlement over conclusies op basis van een onderzoek uit 2022 van de Universiteit Utrecht. Kort gezegd, volgens de heer Idsinga heeft de overheid beperkte macht op dit gebied; de macht is in handen van de sociale partners, werkgevers en werknemers.

We kennen het onderzoek in kwestie niet, we weten alleen wat de heer Idsinga erover heeft gezegd. We weten echter genoeg om te begrijpen dat het debat gebaseerd is op onvolledige en onjuiste informatie.

De afgelopen tien jaar is er wereldwijd een nieuwe dynamiek ontstaan, namelijk die van collectief werknemersbezit in kmo's. Deze dynamiek heeft voorrang op andere vormen van 'financiële participatie' (winstdeling, individueel aandeelhouderschap van werknemers). Ze neemt niet de plaats in van deze andere vormen, maar is een nieuwe vorm die voorheen vrijwel onbekend was. De informatie van de heer Idsinga gaat volledig voorbij aan deze nieuwe ontwikkeling.

Het gaat hierbij om de overdracht van bedrijven, voornamelijk kmo's. We weten dat bedrijven ongeveer elke 20 jaar worden overgedragen aan een nieuwe generatie managers en eigenaars. De meest opvallende ontwikkeling in het Verenigd Koninkrijk is de Employee Ownership Trust. Hierdoor kunnen bedrijven geleidelijk aan worden overgedragen (30%, dan 60% of meer...) of volledig - in de meeste gevallen voor 100%, aan werknemers.

In tegenstelling tot het traditionele individuele aandeelhouderschap van werknemers is het doel hier niet om "een klein stukje van de taart te delen". Het idee is om "de controle over het bedrijf over te dragen" via een collectieve aandeelhoudersregeling voor werknemers. Dat is iets totaal anders.

In het Verenigd Koninkrijk bestaat deze regeling sinds 2014. Twee tot drie jaar meer en één op de tien bedrijfsoverdrachten zal naar werknemers gaan. Nog tien jaar en we naderen de drempel van één op de tien kmo's in het Verenigd Koninkrijk die in handen zijn van werknemers. Dit is een grote transformatie van het bedrijfslandschap, de wortels en het leiderschap ervan.

We zullen binnenkort onderzoeken wat dit ook voor Nederland zou kunnen betekenen.

Persoverzicht
Een selectie van 25 opmerkelijke artikelen in 6 landen in september 2024: Spanje, Frankrijk, Italië, Nederland, VK, VS.
France: New employee share plans for Elis, for Serma Group, for Renault, for Michelin, for Capgemini, for Axa, for Veolia, for Amundi, for Spie. Election for employee shareholders representatives at Orange. The takeover of Duralex company (iconic and bankrupt) by its employees has led to an unprecedented enthusiasm in the press for the cooperative model.
Italy: Celebration of the 50 years of the ESOP model in the USA.
Netherlands: The STAK is the Dutch equivalent of the stock ownership trust. The new government is examining the (fiscal) obstacles to employee financial participation.
Spain: Most so-called European startups organisations are based in California or in Texas. This one is based in Barcelona.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust formula, one or two new SMEs are transferred to their employees every day. This month, among others, the case of: Kontroltek Electronics, Excellence IT, Myerson Solicitors, Robert P.Slight & Sons Construction.
USA: More than 50 organizations join together in new "Expanding ESOPs" Coalition.

The full press review is available on:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2024/September.htm 

 


Your support

Why?
Amount in Euro:



A political roadmap for employee ownership in Europe

The EFES needs more members. Download the EFES membership form

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribution: 200.000


























































   With best regards

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
FEAS - FEDERATION EUROPEENNE DE L'ACTIONNARIAT SALARIE
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee share ownership and participation in Europe.