|  Home  |  What's new on this site  |  About us  |  About employee share ownership  | Links  |  News  |  What we do  |  
 
 
 

Central and Eastern European Employee Ownership Network

Aceasta pagina de internet este rezultatul initiativei EFES (Federatia Europeana pentru Actionariatul Salariatilor) www.efesonline.org, si are ca scop crearea unei retele de persoane si organizatii interesate si active īn promovarea actionariatului si participarii salariale si care apartin uneia din cele zece tari central si est-europene candidate la aderare.
Aceasta retea activa si durabila este chemata sa stabileasca legaturi īntre toti cei care sunt dedicati dezvoltarii actionariatului si participarii salariale sau sunt interesati de aceasta tema. Reteaua īsi propune de asemenea sa contribuie prin toate modalitatile posibile la largirea relatiilor, dorind sa ofere īntr-un cerc cīt mai larg cunostinte din domeniile actionariatului si participarii salariale, al politicii, cercetarii si al bunelor practici (good practices).
Speram ca, odata creata, reteaua va stimula pe mai departe initiativele internationale inovatoare, contribuind astfel la masurarea si analiza fundalului legislativ, la īmpartasirea experientelor de firma, la documentarea privind actionariatul si participarea salariala īn sfera dezvoltarii bazelor de date, precum si la alte proiecte, cum ar fi, de exemplu, cele legate de dezvoltarea noilor forme de pregatire si training al partenerilor sociali.

Actionariatul si participarea salariala promoveaza:
· motivatia angajatilor si conduce la performante mai bune īn afaceri

Participarea din partea salariatilor - prin luarea īn considerare a factorilor umani - īmbunatateste performanta īn afaceri, atāt īn ce priveste indicatorii de productivitate, cāt si cei calitativi.
· distributia mai echitabila a capitalului acumulat si produs prin activitatea de afaceri
Recomandarea din 1992 a Consiliul de Ministri a Uniunii Europene stabilea ca: "sprijinul acordat angajatilor firmei, fara deosebire de sex si nationalitate, īn participarea lor la actiunile de capital poate fi considerat un mijloc prin care se obtine o distributie mai larga a bunurilor acumulate de catre firme, bunuri a caror producere a fost īnlesnita de catre salariati".
· pastrarea si crearea de locuri de munca
Aflat īntr-o strānsa legatura cu privatizarea si transformarile economice, actionariatul salarial este un factor de mentinere a relatiilor de angajare: actionarii slariali se raporteaza mai pozitiv la mentinerea conditilor de angajare decāt actionarii externi.
· facilitarea initiativei de īntreprinzator
Este deja un fapt demostrat ca īn SUA si alte state, programele de participare actionara, pe lānga faptul ca ofera actionarilor salariali posibilitatea de a-si strānge capitalul de pornire īn crearea propriilor lor firme, formeaza totodata si un spirit īntreprinzator puternic, ajutānd la rezolvarea problemelor de succesiune (adica, problema vānzarii firmei īn cazul proprietarului care doreste sa se retraga)
· dezvoltarea durabila
Actionariii salariali gāndesc dezvoltarea firmei īntr-o perspectiva mai lunga decāt colegiii lor si sunt mai sensibili la efectele de mediu ale strategiilor de firma urmate. Se īntāmpla īn mod deosebit īn Europa de Est, ca actionariatul salarial sa protejze īn anumite cazuri mediul local de consecintele nefaste ale grabei de a obtine cāstig comercial pe termen scurt al actionarilor externi.
· cresterea veniturilor salariatilor
Proprietatea salariala - īn cazul unui succes comun īn afaceri - ofera salariatilor un considerabil surplus de venit, nu numai īn cazul pensionarii, dar si īn cazul evenimentelor neprevazute.
· stabilitatea sociala
Īmpartirea larga a capitalului societatii printre salariati duce la o mai mare stabilitate pe pietele financiare si pe cea a bonurilor valorice. Actiunea salariala este un factor important de motivatie, cu conditia ca actionarii salariali sa vada legatura dintre stradaniile individuale ale lor, performanta firmei si beneficiul obtinut pe baza acesteia. Rezultatul va fi optim atunci cānd pe parcursul activitatii de afaceri ia nastere o cultura a societatii bazata pe participare. Formele actiunii salariale sunt avantajoase si pentru ceilalti actionari, cei pe care īmbunatatirea activitatii prin participare īi conduce la un surplus de profit.


13.11.2010: AVIZUL Comitetului Economic si Social European privind participarea financiara a lucratorilor din Europa
21.12.2006: Pepper III Report by Jens Lowitzsch - Picture of employee financial participation in the new member countries of the European Union

2003: Report about employee ownership in Romania in 2003, in English
2002: Privatizarea MEBO īn Romānia - Procesul de privatizare si rezultatele īmproprietaririi 2002
2002: National report about employee ownership in Romania in 2002, in English

 

 


 

 

Relatii
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
FEAS - FEDERATION EUROPEENNE DE L'ACTIONNARIAT SALARIE
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee ownership and participation in Europe.

 un compteur pour votre site