Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                            


EFES HÍREK - 2024. SZEPTEMBER

 Ünnepi évfordulók

A munkavállalók ma már megvásárolhatják a vállalatukat anélkül, hogy egy fillért is kellene fizetniük a saját zsebükből.

50 éve ismerjük a mechanizmust, amely ezt a csodát lehetővé teszi. Ma 50 éves az Egyesült Államokban 1974-ben elfogadott ERISA-törvény. Ez tette lehetővé, hogy az ESOP (Employee Stock Ownership Plan, munkavállalói részvénytulajdonosi program) néven ismert mechanizmus széles körben elterjedjen.

A Menke Csoport maga is a fennállásának 50. évfordulóját ünnepli (lásd a sajtószemlét). Az 1974-ben John Menke által alapított Menke Csoport a munkavállalói részvénytulajdonosi programok első számú tanácsadója, megvalósítója és menedzselője az Egyesült Államokban, amely megszervezi a vállalatok átruházását a munkavállalók részére.

50 év elteltével ezek a mechanizmusok az USA-ban már gördülékenyen valósulnak meg. Általában a vállalati alkalmazottak 10%-áról, vagy minden tizedik vállalatról van szó.

A világ más részein is kidolgoztak hasonló mechanizmusokat. Kanada június óta ad hoc szabályozást alkalmaz. Ausztráliában is találkoztunk új esettel. Németországból, Írországból és Szlovéniából is beszámoltak példákról.

Nagy-Britannia 2014 óta jelentős hatást gyakorolt azzal, hogy bevezetett egy egyszerűsített mechanizmust a vállalatok munkavállalókra történő átruházására, ez a munkavállalóitulajdon-kezelő (Employee Ownership Trust). Az amerikai ESOP programhoz hasonlóan ez is egy kollektív munkavállalói részvénytulajdonosi rendszer.

Hol tartunk tíz év után? A siker jól látható. Tíz év alatt 1756 vállalat került azok 124 000 munkavállalójához (2024. július végéig). 2024-re naponta egy-két vállalat adja át a know-how-ját munkavállalóinak. A legtöbb esetben 100%-os tulajdonosokká válnak.

Még szembetűnőbb a munkavállalóknak történő átruházások összehasonlítása az összes vállalati átruházással. Nagy-Britanniában jelenleg a munkavállalóknak átadott vállalkozások száma az összes átruházás 6%-át teszi ki (lásd az ábrát). A jelenlegi ütemben hamarosan tízből egy vállalat ilyen lesz.

Számos más európai ország, például Hollandia és Svédország, már rendelkezik az ehhez szükséges jogi szabályozással és gyakorlattal. Minden lelkes támogatóra szükségünk van!

 

 
Sources: EFES Database, UK Companies House Register  

Sajtófigyelő
2024 július-augusztusban hónapban 48 figyelemre méltó cikket találtunk 9 országból: Ausztrália, Kanada, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Szlovénia, Egyesült Királyság, USA, Vietnam.
Australia: A dentist practice is the second case of an Employee Ownership Trust in Australia.
Canada: Employee Ownership Trusts take shape: Federal government passed new rules and incentives for EOTs in June.
Czechia: The new tax rules for employee share ownership in the Czech Republic.
France: New employee share plans for Société Générale, for TotalEnergies. Business rescues through workers' cooperatives for Wehr, for Meusienne, for Duralex.
Poland: Auchan is the flagship model of employee share ownership in Poland.
Slovenia: Slovenian government gives the green light to the preparation of new legislation for employee ownership.
UK: Valloop Exchange platform aims to help accelerate the transition of Small to Medium Sized Enterprise (SME) businesses from privately owned to employee owned through innovative use of AI. Thanks to the Employee Ownership Trust formula, one or two new SMEs are transferred to their employees every day. This summer, among others, the case of: Anderson Clark Motor Repairs, Brazen Public Relations, R&W Scott Bakery, Sevenoaks Sound & Vision, Spawforths Architectural, Gusto Construction Group, HeartVets Cardiology, Standguide Education & Training, Cardinal Global Logistics, Strategic Workforce Solutions Group, Network Design & Marketing, Engage Interactive, Graystons Medical, BI Catering Equipment, Conlon Construction, RA Information Systems, Total Recruitment Group, McKinlay Kidd Tour Operator.
USA: The Menke Group celebrates 50 years of advising companies on designing and managing ESOPs. New report identifies funds focused on investing in employee-owned companies. New business transfers through ESOP plans.
Vietnam: Liberalization of Vietnam’s Employee Stock Ownership Plan regulations.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2024/August.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000































































































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.