Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2024. MÁRCIUS

 Első hely

Nagy-Britannia néhány év alatt az élre került a munkavállalói tulajdonban lévő kkv-k tekintetében Európában.

2023-ban 410 vállalkozás került át a munkavállalók tulajdonába. Naponta több mint egy kkv – 620 cég, ha a leányvállalatokat is beleszámítjuk.

Így tizenhét üzleti adás-vételből egyben a munkavállalók is érintettek voltak. Egy évvel ezelőtt még csak minden huszadiknál. Hamarosan egy a tízből lesz ez az arány.

Ennek a sikernek az alapja a 2014-ben bevezetett munkavállalóitulajdon-kezelő rendszer. Olyan munkavállalói tulajdonosi rendszer, amely lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy kollektívaként megvásárolják a cégüket. Így egyetlen brit munkavállalónak sem kell a saját anyagi eszközeit, megtakarításait befektetnie. A munkavállalók számára nem jelent pénzügyi kockázatot.

Az egyes üzleti adás-vételek értéke 2023-ban átlagosan 3,8 millió eurót tett ki, az alkalmazottak száma pedig 83 főt, vagyis fejenként közel 50 000 eurót. Nyilvánvaló, hogy a munkavállalók részvénytulajdona nem éri el ezeket az összegeket.

Sajtófigyelő
2024 februárjaban hónapban 24 figyelemre méltó cikket találtunk 8 országból: Kanada, Csehország, Németország, Franciaország, India, Szlovénia, Egyesült Királyság, USA.
Canada: The new Employee Ownership Trust scheme is in force since January 1st to promote business succession plans for SMEs.
Czechia: Czechia: Intense lobbying for stock options in startups - new legislation does not meet expectations.
Germany: Viadee is an example of business transmission to employees in a German SME.
France: New employee share plan for Carbios.
India: This is called an ESOP plan in India.
Slovenia: The campaign for stock options in startups also in Slovenia.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the case of: Livingston James Recruitment, Key Production Music, Prima Bakeries, Blue Flame Energy, Purplefish PR, Genesis Clothing, Lingfield Equine Vets, Port-P IT solutions. John Lewis Partnership ahead of mass job cuts.
USA: Teamshares finances business transmission to employees. Crossplane Capital is another new private equity partner for business transmission to employees. Common Trust is a new platform for business transmission through Employee Ownership Trusts.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2024/February.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:
Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000


   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.