Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2024. FEBRUÁR

 Társadalmi és környezeti teljesítmény

Egy holland kutatócsoport (Geert Braam, Erik Poutsma, Roel Schouteten és Beatrice van der Heijden) több adatbázis felhasználásával nemrégiben új kutatási eredményeket tett közzé. A munkavállalói részvénytulajdon és a vállalatok társadalmi és környezeti teljesítményének összefüggéséről van szó.

Az európai paneladatok eredményei azt mutatják, hogy a részvénytulajdonosi programok jelentős és kedvező késleltetett hatást gyakorolnak a vállalat társadalmi teljesítményére (CSP).

Az eredmények azt is mutatják, hogy a széles körű munkavállalói részvénytulajdon kedvező hatása a CSP-re felerősödik, ha a munkavállalók nagyobb részesedéssel rendelkeznek a vállalatban. Ez pedig azt jelzi, hogy a munkavállalói részvénytulajdon növekedése nyomán a vállalat egyre inkább a hosszú távú fenntartható értékteremtésre orientálódik.

A fenti eredmények arra utalnak, hogy a hivatalos közös tulajdon a hosszabb távú pszichológiai felelősség és elkötelezettség kollektív érzését keltheti. Ebből adódóan a munkavállalók fokozott érintettsége miatt még inkább érdekükben áll, hogy megvédjék a vállalatot a hírnevét fenyegető veszélyektől a CSP-vel összefüggésben.

Ezek az eredmények arra is utalnak, hogy a munkavállalói részvénytulajdon javítja a vállalat hosszú távú orientációját a belső érdekeltek felé, ami a gazdasági teljesítményen túlmenően hatással van az eredményekre is.

Teljes kiadvány: 
Employee Financial Participation and Corporate Social and Environmental Performance:
Evidence from European Panel Data

Sajtófigyelő
2024 januarjaban hónapban 18 figyelemre méltó cikket találtunk 6 országból: Németország, Spanyolország, Franciaország, Hollandia, Egyesült Királyság, USA.
Germany: The new Future Financing Act is in force since January 1st to promote employee share ownership.
Spain: New employee share plan for Repsol.
France: CFDT Union wants to strengthen employee share ownership practices in France. Workers' cooperatives are still the most effective way for business transmission to employees in France. CFE-CGC Union takes stock of 16 years of action for employee share ownership at Orange.
Netherlands: The multiple forms of employee share ownership and financial participation in the Netherlands.
UK: Employee ownership is an ethical way to exit your business. Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the case of: Westbrook Metals, Wyatt Marketing, Accept Cards Payments, Helensburgh Toyota, Optagon Roofing, Milestone Creative Agency, Bain and Gray Recruitment, Action Communications.
USA: ESOP (Employee Stock Ownership Plan) and ESPP (Employee Share Purchase Plan) are the two main forms of employee share plans in the world, - which differences? DH Technologies switches to an ESOP plan.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2024/January.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000




























































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.