Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                            


EFES HÍREK - 2024. OKTÓBER

 Téves információk Hollandiában

Az Nijmegen Egyetem több mint negyven éve meghatározó szerepet játszik a „munkavállalói pénzügyi részvétel” koncepciójának és elméleti hátterének kialakításában. Ma azonban Hollandia az egyetlen olyan ország, ahol ez továbbra is a nyilvános vita alapja.

Néhány héttel ezelőtt az új adóügyi államtitkár, Folkert Idsinga úr tájékoztatta a Parlamentet az Utrechti Egyetem 2022-es tanulmánya alapján levont következtetésekről. Röviden, Idsinga úr szerint az államnak korlátozott hatásköre van ezen a területen; a hatalom valójában a szociális partnerek, a munkaadók és a munkavállalók kezében van.

Nem ismerjük a szóban forgó tanulmányt, csak azt tudjuk, amit Idsinga úr mondott róla. Ugyanakkor eleget tudunk ahhoz, hogy megállapíthassuk, a vita hiányos és pontatlan információkon alapul.

Az elmúlt körülbelül tíz évben világszerte új dinamika jelent meg, ez pedig a munkavállalói részvénytulajdonlás a kkv-kban. Elsőbbséget élvez a „pénzügyi részvétel” egyéb formáival szemben (nyereségrészesedés, egyéni munkavállalói részesedés). Nem veszi át a többi forma helyét, hanem egy új, korábban gyakorlatilag ismeretlen kategória. Idsinga úr információi teljesen figyelmen kívül hagyják az új fejleményt.

Ez a vállalkozások, főként kkv-k átruházását jelenti. Tudjuk, hogy a vállalatok körülbelül 20 évente kerülnek át a vezetők és tulajdonosok új generációjához. Az Egyesült Királyságban a legjelentősebb fejlemény a munkavállalóitulajdon-kezelők megjelenése. Ez lehetővé teszi a vállalatok fokozatos (30%, majd 60% vagy több...) vagy teljes átruházását a munkavállalóknak – a legtöbb esetben 100%-ban.

A hagyományos egyéni munkavállalói részesedéssel ellentétben itt nem az a cél, hogy „egy kis szeletet megosszunk a tortából”. Az ötlet lényege, hogy a vállalat feletti irányítást „átadják” egy kollektív munkavállalói részvénytulajdonosi rendszernek. Ez teljesen eltérő dolog.

Az Egyesült Királyságban ez a rendszer 2014 óta működik. Két-három éven belül minden tizedik vállalkozásátruházás munkavállalóhoz fog eljutni. Még tíz év, és megközelítjük azt a küszöböt, amikor az Egyesült Királyságban minden tizedik kkv munkavállalói tulajdonban lesz. Ez jelentős átalakulást jelent az üzleti környezetben, annak gyökereiben és vezetésében.

Hamarosan megvizsgáljuk, hogy mit jelenthet Hollandia számára.

Sajtófigyelő
2024 szeptemberében hónapban 25 figyelemre méltó cikket találtunk 6 országból: Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Egyesült Királyság, USA.
France: New employee share plans for Elis, for Serma Group, for Renault, for Michelin, for Capgemini, for Axa, for Veolia, for Amundi, for Spie. Election for employee shareholders representatives at Orange. The takeover of Duralex company (iconic and bankrupt) by its employees has led to an unprecedented enthusiasm in the press for the cooperative model.
Italy: Celebration of the 50 years of the ESOP model in the USA.
Netherlands: The STAK is the Dutch equivalent of the stock ownership trust. The new government is examining the (fiscal) obstacles to employee financial participation.
Spain: Most so-called European startups organisations are based in California or in Texas. This one is based in Barcelona.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust formula, one or two new SMEs are transferred to their employees every day. This month, among others, the case of: Kontroltek Electronics, Excellence IT, Myerson Solicitors, Robert P.Slight & Sons Construction.
USA: More than 50 organizations join together in new "Expanding ESOPs" Coalition.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2024/September.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000



























































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.