Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2024. JANUÁR

 A munkavállalói részvénytulajdon hatása a banki kockázatra

A franciaországi Limoges-i Egyetem és Bourgogne Franche-Comté Egyetem kutatócsoportja (Laetitia Lepetit, Phan Huy Hieu Tran és Thu Ha Tran) nemrég tette közzé eredményeit.

A vezető és a nem vezető alkalmazottak tulajdonosi részesedésének a banki kockázatra gyakorolt hatásának vizsgálatához, valamint a különböző mögöttes csatornák feltárásához a European Federation of Employee Share Ownership (EFES) adatbázisában szereplő információkat használták fel.

A 2005 és 2019 közötti adatokat felhasználva arra jutottak, hogy mind a vezetői, mind a nem vezetői tulajdonosi szerepvállalás alacsonyabb banki kockázattal jár, a munkavállalók kockázatvállalási képességétől és ösztönzőitől függően.

Megállapították, hogy a vezetői és nem vezetői munkavállalói tulajdon növekedése a fizetésképtelenségi kockázat és az általános banki kockázat csökkenéséhez vezet.

Az eredmények tehát azt bizonyítják, hogy a részvények birtoklása arra ösztönzi a vezető és nem vezető banki alkalmazottakat, hogy a kockázatot csökkentő stratégiákat alkalmazzanak.

A tanulmány következtetése egyértelmű:
"Eredményeink arra utalnak, hogy a politikai döntéshozóknak ösztönözniük kellene a széles körű munkavállalói tulajdonosi programokat a bankszektorban."

Teljes kiadvány:
Executive and non-executive employee ownership and bank risk: Evidence from European banks

 

 

Sajtófigyelő
2023 decemberében hónapban 26 figyelemre méltó cikket találtunk 9 országból: Bulgária, Kanada, Csehország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Tunézia, Egyesült Királyság, USA.
Bulgaria: Advocating for employee share ownership in startups.
Canada: The new federal tax exemption for employee ownership trusts will spur retiring business owners to sell their companies to workers.
Czechia: Here is finally the long-awaited tax reform to facilitate employee share ownership in startups.
France: Successful new employee share plans for Vallourec, for Veolia, for Spie, for Stellantis, for Air France-KLM.
Italy: Employee ownership is finally coming to Canada! Successful employee share plans for Mediobanca and for Stellantis.
Poland: Solidarnosc Union calls for increasing employee share ownership in Poland.
Tunisia: First employee share plan for Attijari Bank.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the case of: Hudgell Solicitors, TBM Marketing Group, Ellwood Atfield Head-hunters, Charity People Recruitment, Interact Contact Centres, Thomas Carroll Insurances, Optagon Roofing Supplier.
USA: The ESOP plan, how does it work? Unpacking the myths of employee ownership. Employee ownership is more often figuring into private equity value-creation strategies.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2023/December.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000



























































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.