Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2023. SZEPTEMBER


 

 Oxford Symposium 2023

Augusztus 30-án és 31-én 60 szakértő és szakember gyűlt össze az Oxfordi Egyetemen.

A kollektív munkavállalói részvénytulajdonlás eszközeiről tartottak tanácskozást, a munkavállalói részvénytulajdonlás egy olyan formájáról, amely nagymértékben lehetővé teszi a kkv-kban a vállalatok munkavállalókra történő átruházását.

Ha egy kkv vezetője nyugdíjba akar vonulni, a legjobb megoldás gyakran az, ha az üzletet átadja az alkalmazottaknak. Ilyenkor azonban nem csak néhány részvényről van szó, sokkal nagyobb összegekről beszélünk. Ekkora összegek nem állnak egy-egy munkavállaló rendelkezésére, viszont a helyzet lehetőséget kínál a kollektív munkavállalói részvénytulajdonlásra.

A kollektív részvénytulajdonlási mechanizmus alapján a munkavállalóknak nem kell befektetniük, nem kell kockáztatniuk saját megtakarításaikat, és nem kell eladósodniuk. Külső finanszírozásra kerül sor, hitel formájában, és a munkavállalók nem viselnek kockázatot.

Az angolszász világban ennek a konstrukciónak a tröszt a hatékony jogi formája. Az Egyesült Államokban 1974-ben hozták létre az ESOP-t (Employee Stock Ownership Plan, vagyis munkavállalói részvénytulajdonlási tervet). Az Egyesült Királyságban az Employee Ownership Trust (munkavállalói tulajdonlási tröszt) az, amelynek egyre látványosabb a sikere.

Számos európai országban megvannak a szóban forgó kollektív munkavállalói részvénytulajdonlási mechanizmusok megszervezésére alkalmas jogi eszközök. Országonként némileg eltérő a megnevezésük: private foundation, fondation privée, fiducie, stichting administratiekantoor, Privatstiftung, stiftelse stb.

Az európai országok első csoportját immár azonosították. A cél egyelőre az, hogy az egyes országok jogszabályainak megfelelően kidolgozzák a munkavállalói részvénytulajdonlási eszköz mintáját. Felhívás minden érdeklődő jogász számára!

Sajtófigyelő
2023 augusztusában hónapban 24 figyelemre méltó cikket találtunk 8 országból: Csehország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Japán, Hollandia, Egyesült Királyság, USA.
Czechia: Czech legislation is still an obstacle to the development of employee share ownership. Some advocate a competing device, profit-sharing.
Germany: Government agreement to encourage employee share ownership.
Spain: New employee share plan for Axa.
Italy: There is little to say about employee share ownership in Italy.
Japan: Japan to ease stock-option tax rules to help startups gain talent.
Netherlands: An example of a Dutch-style employee ownership foundation.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the case of: Scala Consultancy, Instinct Resourcing recruitment, EA Collective Agency, Highland Fuels, Big Group, WCF Limited. With over 13,000 employees, Churchill Group is the largest ever transition to an Employee Ownership Trust.
USA: Growing attention for Employee Ownership Trusts. Workers become millionaires in sale of employee-owned Philadelphia insurance company. BDO to Establish Employee Stock Ownership Plan. Teamshares represents employee ownership for SMEs in private equity style.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2023/August.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000





























































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.