Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2023. JÚLIUS


Az Egyesült Királyságbeli High Speed Training Company új alkalmazottai-tulajdonosai 
 

 Kollektív munkavállalói részvénytulajdon
                                                  - az ellenállhatatlan emelkedés

Míg a nagyvállalatoknál az egyéni munkavállalói részvénytulajdonlás jellemző, a kkv-k esetében a kollektív munkavállalói részvénytulajdonlás van terjedőben.

Egyéni részvénytulajdonlás esetén a munkavállalók vállalati részvényekbe fektetik a megtakarításaikat. A nagyvállalatok általános gyakorlata az, hogy részvényeik nyilvánosan jegyezhetők. A munkavállalók általában kedvező feltételekkel, kedvezményes áron vagy vállalati hozzájárulás formájában juthatnak részvényekhez.

A kkv-k esetében teljesen más történetről van szó. Új részvényeket csak ritkán bocsátanak ki, inkább konkrét esetekben változhat a részvénytulajdonlás: például a társaság átruházásakor vagy amikor a részvényes ügyvezető nyugdíjba kíván vonulni. Ilyenkor nem néhány részvényről van szó, hanem a vállalat egészéről, és a szóban forgó összegek is sokkal nagyobbak. Ekkora összegek nem állnak egy-egy munkavállaló rendelkezésére, viszont a helyzet lehetőséget kínál a kollektív munkavállalói részvénytulajdonlásra.

A kollektív részvénytulajdonlási mechanizmus alapján a munkavállalóknak nem kell befektetniük, nem kell kockáztatniuk saját megtakarításaikat, és nem kell eladósodniuk. Külső finanszírozásra kerül sor, hitel formájában, és a munkavállalók nem viselnek kockázatot.

Az angolszász világban ennek a konstrukciónak a trust a hatékony jogi formája. Az Egyesült Államokban 1974-ben hozták létre az ESOP-t (Employee Stock Ownership Plan, vagyis munkavállalói részvénytulajdonlási terv). Az Egyesült Királyságban egyre látványosabb az Employee Ownership Trust (munkavállalói tulajdonlási tröszt) sikere. Ellenállhatatlanul.

Számos európai országban megvannak a szóban forgó kollektív munkavállalói részvénytulajdonosi mechanizmusok megszervezésére alkalmas jogi eszközök. Országonként némileg eltérő a megnevezésük: magánalapítvány, private foundation, fondation privée, fiducie, stichting administratiekantoor, Privatstiftung, stiftelse stb.

A családi részvénytulajdonlást számos európai országban immár évek óta ilyen mechanizmusok segítségével szervezik meg. Itt az idő, hogy a munkavállalói részvénytulajdonlás is felhasználja ezeket a mechanizmusokat a maga módján. Ezzel Európában is elterjedhet a munkavállalói részvénytulajdonlás a kkv-k körében.

Sajtófigyelő
2023 júniusban hónapban 24 figyelemre méltó cikket találtunk 7 országból: Csehország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Románia, Egyesült Királyság, USA.
Czechia: Government promise.
France: Take inspiration from the SCOP model. The Jean Jaurčs Foundation recommends prohibiting employee share ownership "pure and simple madness". New employee share plan for Sanofi, for Veralia. Employee ownership weighs 80% at GCC Construction. ERES publishes its annual overview of employee share ownership.
Netherlands: CNV Union recommends the free distribution of shares to employees. Employee ownership foundations operate primarily on the basis of share certification.
Romania: Employee share ownership takes off in Romania.
UK: Thanks to the Employee Ownership Trust scheme, every day a new SME is transferred to employees, this month, among others, the case of: Cornerstone Veterinary Clinic, Clean Digital Marketing, Davies+McKerr Consultancy, Mapp Real Estate, Ainsley Gommon Architects, Leisure Park Internet Solutions.
USA: Business transmission to Employee-Owned Purpose Trust.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              https://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2023/June.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:




Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000












































































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.