Iratkozz fel  /  Leiratkozás  /  Tagság                                           


EFES HÍREK - 2022. JÚLIUS

 Munkavállalói tulajdon a kis- és középvállalkozásokban

Napjainkban a munkavállalói tulajdon a kis- és középvállalkozásokban rohamos ütemben fejlődik. Hol? Nagy-Britanniában.

Mi a titok? A kollektív munkavállalói tulajdon. Sokkal könnyebben finanszírozható és kezelhető, mint az egyéni tulajdonrészek.

Az Egyesült Királyságban minden nap újabb kkv kerül át a munkavállalók tulajdonába. Közepes méret, 75 alkalmazottal. Ezek gyakran 100%-ban munkavállalói tulajdonba kerülnek.

A tíz évvel ezelőtt a brit kormány által megrendelt Nuttall Review című jelentés volt az, amely megadta a lökést a kis- és középvállalkozások munkavállalói tulajdonjogát támogató politikai döntéshez. Ennek következtében született meg az „Employee Ownership Trust” rendszer megvalósításán alapuló intézkedéscsomag.

Ma Graeme Nuttall visszatekint erre a sikerre, és bemutatja „Hogyan ösztönzi az Egyesült Királyság a munkavállalói tulajdont nemzetközi szinten”. Ez az Egyesült Államoktól Ausztrálián, Kanadán és Dél-Afrikán át egészen Dániáig és a kontinentális Európáig terjed.

Az elkövetkező 10 év során a kollektív munkavállalói tulajdon nemzetközi szinten a vállalati utódlást szolgáló munkavállalói tulajdonlás standard modelljévé fejlődhet.

 

 


 Vállalatirányítás

Sami Adwan professzor és csapata a Sussexi Egyetemen nemrégiben tett közzé egy lenyűgöző új tanulmányt, amely az európai vállalatok munkavállalói részvénytulajdonára vonatkozó adatokat tartalmazó EFES-adatbázison alapul.

A tanulmány új bizonyítékot szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a munkavállalói részvénytulajdon befolyásolja-e és hogyan befolyásolja a pénzügyi beszámolás minőségét. A tanulmány arra a következtetésre jut, hogy pozitív kapcsolat van a széles körű munkavállalói részvénytulajdon és a pénzügyi beszámolók minősége között.

Megerősíti, hogy azoknak a vállalatoknak, amelyekben a munkavállalói tulajdon aránya magasabb, kevésbé áll érdekében a bejelentett teljesítmény manipulálása. Hogy a munkavállalók részvénytulajdona a jelenlegi szinten elég nagy ahhoz, hogy motiválja a munkavállalókat és befolyásolja a vállalati politikát. Hogy a cégek hajlamosak több információt nyilvánosságra hozni, ha a munkavállalók nagyobb részesedéssel rendelkeznek a vállalatban.

Ez tehát rávilágít arra,hogy a munkavállalói részvénytulajdon milyen szerepet játszhat a vállalatirányítás javításában és a pénzügyi kimutatások manipulálására való hajlam csökkentésében.

A tanulmány itt található

 

Sajtófigyelő
2022 júniusában hónapban 33 figyelemre méltó cikket találtunk 7 országból: Belgium, Csehország, Dánia, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, USA.
Belgium: An idea to relaunch employee share ownership in Belgium.
Czechia: How employee share plans work.
Denmark:  The group of experts for employee ownership has submitted its recommendations to the Government.
France: New employee share plans for TotalEnergie, for Voltalia, for Euroapi, for Sanofi, for Visiativ, for Unisoft, for Veralia, for Korian, Business transfer through a workers' cooperative for Embell'Façade.
Germany: Towards a real share ownership policy in Germany, the project of the Ministers of Finance and Justice.
UK: Record figures for business transfers to employees. The Government plans a doubling in Wales. Every day a new SME is transferred to employees. This month, among others, the cases of: Potter Raper, TaxAssist, The Executive Shaving Company, A&F Sprinklers, Carlton Bingo, Giles Wilson, Evolve Family Law, Gilbert Thompson, Woods Hardwick, Denby Campervans, Crooke Walker Consultancy, Great Cornish Food Store.
USA: Business transfers in the form of ESOP plans for GVC and for Apex Plumbing.

A teljes sajtófigyelő elérhető  itt:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2022/June.htm 


A támogatásodat kérjük

Miért fontos?
Összeg euróban:



Újdonságok az EFES weboldalán?

EFES NEWS distribution: 200.000


































































































   Üdvözlettel

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
              EURÓPAI SZÖVETSÉG A MUNKAVÁLLALÓI TULAJDONLÁSÉRT
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
Az EFES (Európai Szövetség a Munkavállalói Tulajdonlásért) mindazon tulajdonos munkavállalók, vállalatok, szakszervezetek, szakértők, kutatók, intézmények és magánszemélyek ernyőszervezeteként kíván működni, akik a munkavállalói részvénytulajdonlás és részvétel előmozdítására törekszenek Európában.