Předplatit  /  Odhlásit  /  Členství                                                      
                                                                                              Přeložil. Ing. Petr Navrátil - KSLP Česká Společnost pro Zaměstnaneckou Participaci


ZPRAVODAJ 12/2019

Německo:
Koalice rozhoduje že daňové pobídky budou dvojnásobné


Německo se konečně pohybuje. V průběhu vyjednávání o základním důchodu se Koalice dohodla na zvýšení příspěvku bez daně pro účast zaměstnanců na pracovním kapitálu z 360 EUR na 720 EUR. Usnesení koalice ze dne 10. listopadu 2019 uvádí: „Vlastnictví zaměstnaneckých akcií přispívá k akumulaci bohatství zaměstnanců. Aby se zvýšila atraktivita tohoto vlastnictví, maximální částka osvobozená od daně se zvýší ze současných 360 na 720 EUR.“ Koalice tak trvá na dlouhodobém požadavku Německé asociace pro účast zaměstnanců (AGP) na zlepšení daňového prostředí pro účast zaměstnanců na kapitálu.

Od zvýšení příspěvku očekává AGP významný dopad na akumulaci aktiv zaměstnanců, kteří již mohou využít odpovídající investiční nabídky své společnosti. „Do jaké míry bude více společností nabízet účastnické programy pro své zaměstnance v budoucnu, je však třeba vidět, protože příspěvek ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi zůstává nízký. Evropské zkušenosti zde ukazují jasnou korelaci mezi úrovní podpory a stupeň penetrace účasti zaměstnanců na kapitálu, “říká generální ředitel AGP Heinrich Beyer.
Asociace proto žádá o další postupné rozšiřování daňové dotace. Další nárůst by také mohl posílit německé začínající společnosti v mezinárodní lokační soutěži kvalifikovaných odborníků.
Naopak opoziční strany (FDP a Grünen) požadují výjimku až do 7 500 EUR srovnatelnou s ostatními významnými evropskými zeměmi.

Přehled tisku
V listopadu 2019 máme na výběr 30 pozoruhodných článků v 8 zemích: Dánsko, Francie, Německo, Chorvatsko, Itálie, Polsko, Velká Británie, USA.
Dánsko: Nová sociálně demokratická vláda by mohla otevřít cestu pro zavedení modelu ESOP v Evropě.
Francie: Nové plány podílu zaměstnanců pro Alstom, pro CagGemini, pro Veolia, pro Soitec. Vlastnické podíly zaměstnanců v malých a středních podnicích: Artelia, Telelogos, StellaGroup. Dělnická družstva pro přenos podniků.
Itálie: Plán podílu zaměstnanců společnosti EssilorLuxottica.
Polsko: Ve svém projevu o investicích předseda vlády Morawiecki potvrdil prioritu vlastnictví zaměstnaneckých akcií s cílem vybudovat polský sociální stát a učinit z Polska „nejlepší místo k životu v Evropě“.
UK: Některé nové firmy přecházejí do schématu vlastnictví zaměstnanců. Zpráva „Equity for All“ doporučuje novou škálu daňových pobídek.
USA: Menke & Associates je hlavním poradcem ESOP pro národ. Komentáře k ikonickému zaměstnaneckému pivovaru New Belgium Brewery, který lze prodat větší společnosti. Zaměstnanci jsou často poražení, když se změní vlastnictví jejich zaměstnavatelů. Téměř nikdy z transakce těží ... pokud společnost nemá široké vlastnictví svých zaměstnanců. Existence ESOP znamená, že prodejní cena je rozdělena mezi mnoho lidí, nikoli na jednu osobu, která z prodeje získá celý zisk.

Plný přehled tiskových zpráv je k dispozici na našich webových stránkách na:
              http://www.efesonline.org/PRESS REVIEW/2019/November.htm 

Partner:
     

     Česká Společnost pro
         Zaměstnaneckou
              Participaci

A political roadmap for employee ownership in Europe

What's new on the EFES website?

EFES NEWS distribuce: 200.000



































   S pozdravem

 

 
 

Marc Mathieu
Secretary General
EFES - EUROPEAN FEDERATION OF EMPLOYEE SHARE OWNERSHIP
             EVROPSKÁ FEDERACE PRO ZAMĚSTNANECKÉ VLASTNICTVÍ AKCIÍ
Avenue Voltaire 135, B-1030 Brussels
Tel: +32 (0)2 242 64 30 - Fax: +32 (0)2 791 96 00
E-mail: efes@efesonline.org
Web site: www.efesonline.org
EFES' objective is to act as the umbrella organization of employee owners, companies and all persons, trade unions, experts, researchers, institutions looking to promote employee ownership and participation in Europe.